Bpost Bank Trofee
Aan het lijstje Klassiekers mag de Bpost Bank Trofee natuurlijk niet ontbreken. Ook een regelmatigheidscriterium die populair is onder de veldrijders. Dit criterium, die vroeger de naam de Gazet van Antwerpen Trofee, droeg, is een belangrijke rit onder de veldrijders. In deze tekst kom je meer te weten over deze regelmatigheidscriterium.
Geschiedenis van de Bpost Bank Trofee
Allereerst is het wel interessant om te weten hoe deze trofee is ontstaan, want dit is niet zonder slag of stoot gegaan. Er werden namelijk in 1987 7 organisatoren van veldritten uit Antwerpen en omgeving uitgenodigd door journalist Jef Cleemput. Aanvankelijk zou de naam Super A-trofee heten, maar dit ging niet door. Toch wisten de mannen in recordtempo sponsoren bij elkaar te vinden, waarna de Gazet van Antwerpen akkoord ging. De naam van een nieuwe Klassieker was geboren, namelijk Gazet van Antwerpen Trofee.
Oorspronkelijke idee
De trofee was in de eerste plaats bedoeld om mindere renners, die niet veel wedstrijden per jaar reden en weinig verdienden, te introduceren in de wereld van het veldrijden en zodoende te helpen bij het vergaren van geld. Maar na verloop van tijd wisten steeds meer toppers de weg naar Antwerpen te vinden en zo ontstond één van de grootste klassiekers van het veldrijden.
Naamsverandering
De naam Gazet van Antwerpen Trofee heeft heel lang bestaan, tot 2012 namelijk. Maar uiteindelijk sneuvelde deze naam en werd de naam Bpost Bank Trofee geboren. Niet alleen de naam veranderde draconisch, ook de opzet maakte een grote switch door. Zo ging bijvoorbeeld de puntentelling anders. Vanaf het seizoen 2012-2013 werden er geen punten meer gegeven per gereden rit, maar werd de score gebaseerd op basis van de gereden tijd. Op deze manier hoopte de organisatie meer spanning te creëren en ging de ronde het wegwielrenner achterna.
Bekende winaars
Het behoeft weinig om te zeggen dat Sven Nys uiteraard ook bij deze criterium weer veelal pronkt tussen de namen van de winnaars. Er was zelfs een periode dat Nys onafgebroken winnaar werd. Van 2005 tot 2011 stond deze Belg op de eerste plaats van het podium. Een heel eer, zo zei de Belg ooit eens. Tweede op de lijst van winnaars is Paul Herygers. Hij won vijf maal dit criterium. Nys won hem overigens negen kaar, maar dat mag inmiddels niet meer als bijzonder worden ervaren.
Vrouwelijke rijders
Ja, ook voor de vrouwen is dit criterium heel interessant, want het veldrijden wordt ook door veel vrouwen beoefend en is ook mateloos populair onder publiek en televisiekijkers. Daarom willen wij graag in deze tekst een lans breken voor de vrouwen. Neem ene Daphny van den Brand, een naam die wellicht niet de belletjes doet rinkelen, maar weldegelijk naam maakt in de wereld van het veldrijden. Deze Nederlandse won namelijk vier maal dit criterium, een prestatie op zich. Zeker, omdat ze Sanne Cant voorblijft, de veldrijdster die menig concurrent tot wanhoop drijft. Eigenlijk gaat het bij de vrouwen alleen maar tussen deze twee namen. De echte toppers dus.