Wereldkampioenschap

Anders dan de Wereldbeker is er ook nog een andere, zeer prestigieuze wedstrijd: het Wereldkampioenschap. Anders dan de Wereldbeker gaat deze titel niet over een heel seizoen, maar wordt het gereden op één dag. Ben je een dag top, of juist helemaal niet, kan dat zomaar het verschil zijn tussen eeuwige roem of in de vergetelheid raken. In dit artikel lees je meer over de facetten die het Wereldkampioenschap zo bijzonder maken.

 

Verschillende categorieën WK

Het WK wordt opgesplitst in verschillende categorieën. Toeschouwers kunnen zich dus vergapen een grote variëteit van renners. Zo heb je een WK voor junioren, vrouwen, beloften en mannen. Traditioneel wordt de wedstrijd voor de junioren (18 jaar) en beloften (23 jaar) gereden de dag voordat de mannen rijden voor het titel ‘Weltmeister’.

 

Organisatie van het WK

1024px-SvenNys

Het mooie van een WK is dat het door verschillende landen, en over heel de wereld verspreid, georganiseerd wordt. Er is dus geen vast land waar ieder jaar het WK plaatsvindt, en daardoor is er dus ook geen voordeel voor bepaalde rijders. Neem het lijstje van de WK’s van de laatste vier jaar. De gastlanden waren achtereenvolgens Duitsland, Verenigde Staten, België en Nederland. Er wordt dus zelfs op andere contineten gereden dan alleen Europa. En zelfs de planning voor de aankomende drie jaar staat al op het programma. Zo gaan de renners in 2015 weer naar Tsjechie, Tabor om preciest e zijn. Een jaar later wordt de organisatie door België op zich genomen en crossen de renners door het plaatsje zolder. In 2017 is het de beurt aan Luxemburg om te bewijzen dat ze in staat zijn om een WK te organiseren.

 

Kampioenen van het WK

Erik_de_Vlaeminck

Veel, heel veel namen hebben de titel Wereldkampioen op zich genomen. Veelal de bekende namen die je gewend bent, maar er zaten ook zo nu en dan wel eens verrassingen tussen. Want ja, het WK veldrijden vindt plaats op één dag. Je hoeft maar één keer te excelleren en je kunt zomaar de beste van de wereld zijn. Dat maakt deze titel ook zo mooi voor veel liefhebbers van het veldrijden. Uiteraard staat er traditioneel weer veel Belgen tussen de kampioenen. Maar niet de namen die wellicht het meest in het oog springen. Sven Nys en Bart Wellens wonnen het WK beiden twee keer. De grote topper in het lijstje is namelijk een andere Belg, Eric de Vlaeminck genaamd. Deze topper won hem liefst zeven keer in de 1966-1973. De Vlaeminck is inmiddels 70 jaar, maar zal in de lengte van dagen altijd herinnert worden als de kampioen van het veldrijden en de man die België definitief op de kaart zette.

 

Vijf titels voor andere nationaliteiten

Albert_Zweifel

Liefst drie namen wonnen vijf keer het WK veldrijden. En nee, tussen hen bevindt zich geen Belg. Het zijn Albert Zweifel, afkomstig uit Zwitserland, Renato Longo, een Italiaan en André Dufraisse uit Frankrijk. Deze mannen maakte vooral naam in de jaren vijftig, zestig, zeventig en tachtig en doen weinig belletjes rinkelen bij de huidige generatie.